Farmářská prodejna má otevřeno od ÚTERÝ do NEDĚLE od 9,00 do 17,00. tel 737871968. POŘÁD A STÁLE. PÁLENICE opět v plném provozu, objednávky na telefonu 731 176 746.

Povidlárna

Naše povidlárna.

 Švestky jsou přímo léčivé plody. Jsou bohatou zásobárnou vitamínů, minerálních látek vody a vlákniny. Významnou složkou švestek jsou i antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Švestky jsou nejen báječným podzimním ovocem, ale také lahodným přírodním prostředkem proti zácpě, jejich konzumací prospíváme srdci a jsou výborným detoxikačním prostředkem.

 Konzumují se nejen čerstvě utržené ze stromu, ale i sušené, zavařené, používají se pro výrobu povidel, kompotů, alkoholických nápojů a dokonce i v kosmetice.

 Švestková povidla mají historii stejně dlouhou, jako je historie pěstování švestek na našem území. Některé prameny uvádí, že povidla byla známa v našich zemích již v době panování Karla IV. Věrohodné jsou však záznamy o výrobě a konzumaci povidel až z 15. století. Povidla pochází z balkánských zemí, s největší pravděpodobností z území dnešního Srbska.

  • Povidla a zákony
  • Vyhláška č. 157/2003 Sb. říká, že povidly se rozumí „potravina vyrobená z jednoho nebo více druhů ovoce (jablek, hrušek, švestek), s přídavkem přírodních sladidel nebo bez přídavku, přivedená do polotuhé až tuhé konzistence s jemnými až hrubšími částicemi dužniny ovoce“. Legislativa zná dva druhy povidel s využitím švestek – povidla slazená ze švestek a povidla slazená ze švestek a jablek. V případě, že výrobce použije k výrobě povidel pouze švestky, je na výrobu 100 g hotového výrobku třeba alespoň 170 g ovoce (švestkové dřeně, švestkového lektvaru či dřeně ze sušených švestek). Slazená povidla ze švestek a jablek musejí obsahovat minimální hmotnostní podíl ovoce 220 g ve 100 g hotového výrobku, přičemž nejméně 75 % musejí tvořit švestky. Povidla zároveň musejí obsahovat nejméně 60 % refraktometrické sušiny, tedy celkového obsahu cukru.

 Pro vaření povidel používáme tradiční způsob –  vaření na otevřeném kotli po dlouhou dobu. Za stálého míchání, v měděném kotli, pod kterým topíme dřevem.  V průběhu sváření švestek není třeba přidávat žádné rosolotvorné činidlo, neboť po zchlazení povidla sama zhoustnout do požadované konzistence. Rovněž nepřidáváme žádná barviva, protože pozvolným dlouhým vaření se přirozeně dosáhne typické tmavě hnědé až hnědočerné barvy.

 Průmyslově se povidla vyrábí ze švestkového lektvaru neboli protlaku. Někdy protlak bohužel obsahuje vedle švestek také jiné druhy ovoce (jablka, hrušky). Povidla mají být lesklá, tuhá, se specifickou chutí a vůní. Díky dostatečné kyselosti a nízkému obsahu vody se v povidlech nerozvíjí kvasinky a plísně, proto se většinou nekazí.

 Z nutričního hlediska obsahují povidla celou řadu hodnotných sloučenin. Povidla považujeme za koncentrovaný zdroj sacharidů.  Na základě zastoupení jednotlivých cukrů se vyvíjí glykemický index povidel. V průměru dosahuje hodnot GI kolem 60. V kombinaci s vyšší náloží sacharidů jsou povidla potravinou s výrazným vlivem na hladinu krevního cukru. Což je výhodné pro sportovce k doplnění vyčerpaných glykogenových zásob po fyzickém výkonu. Ovšem nevýhodné pro pacienty s diabetem, obézní a jedince s nadváhou. Díky vysoké koncentraci sacharidů jsou povidla potravinou s vyšší energetickou hodnotou. Ve 100 g povidel se nachází až 250 kcal (1050 kJ). Povidla obsahují také vlákninu, která pozitivně podporuje činnost hladké svaloviny střev při průchodu zaživatiny trávicím traktem.  V povidlech se nachází řady organických kyselin, fenolových sloučenin (např. rutin) a minerálních látek. Z nich je třeba na prvním místě zmínit draslík – prvek snižující hodnoty krevního tlaku, prvek podílející se na syntéze glykogenových zásob. Pro jedince s vysokým krevním tlakem je pozitivní také přítomnost hořčíku a velmi nízké množství sodíku. V povidlech se nachází také fosfor, který je mimo jiné důležitý pro syntézu základního energetického zdroje buněk – adenosintrifosfátu (ATP). Díky tepelnému zpracování původní ovocné suroviny je obsah vitamínů v povidlech nízký.

 Povidla využíváme jako sladkou pomazánku na pečivo a jako náplň do buchet, koláčů, šátečků, kynutých knedlíků. Povidly lze ochucovat obilné kaše, müsli, rýži a těstoviny. Povidla jsou zdravější variantou přeslazených ovocných pomazánek.

Zpět do obchodu