Ovocný lihovar

Z našeho kvalitního ovoce vyrábíme tradičním postupem, pravé ovocné destiláty.

Kdy „Ovocný lihovar Veselý Grunt“ vznikl?

První litry ovocného destilátu jsme v našem lihovaru vypálili v úterý 29. července 2014. Myšlenka na založení ovocného lihovaru však vznikla již v roce 2007, kdy jsme také vysadili první ovocné sady ve Lhotě u Vsetína, později pak v Poličné u Valašského Meziříčí a Staměřicích na Přerovsku. Současná výměra sadů činí více než 20 hektarů (švestek, hrušek, jabloní). Od počátku bylo cílem vytvořit vlastní uzavřený okruh a koloběh surovin, tzn. vypěstovat si vlastní ekologické ovoce, toto ovoce zpracovat ve vlastní provozovně (ovocný lihovar, povidlárna), veškeré odpady ze zpracování ovoce pak kompostovat a výsledné kvalitní hnojivo vracet zpátky do sadů. Toto vše se nám v den spuštění lihovaru splnilo. Ovocné sady rodí zdravé a chutné ovoce, v lihovaru se pálí kvalitní ovocné destiláty, v povidlárně vaříme povidla z vlastních švestek, výpalky a rostlinné odpady kompostujeme v naší kompostárně, stovky tun kvalitního certifikovaného kompostu jsme již vyvezli zpět ke stromkům do sadů.

18_sad_lhota

Slavnosti květů

 

Co „Ovocný lihovar Veselý Grunt“ zákazníkům nabízí a proč?

Vyrábíme a prodáváme pouze čisté 100 % ovocné destiláty, tzn. pálenky z jednoho druhu ovoce bez přidání lihu, aromat, barviv nebo jakýchkoliv jiných látek. Dodržujeme tradiční a na Valašsku lety prověřené postupy výroby. Pro přípravu kvasů používáme jen vybrané, kvalitní (z větší části vlastní) ovoce. Momentálně nabízíme 5 základních řad destilátů v balení o různých objemech a lihovitosti. Ato – slivovici, hruškovici, jablkovici, višňovici, meruňkovici. U slivovice a jablkovice nabízíme i jednoodrůdové destiláty. Odrůdy Jojo, Stanley, Hanita – u slivovice a odrůdy Jadernička a Malináč u jablkovice. Orientujeme se jednoznačně na kvalitu destilátů, nekvalitních levných lihovin je na našem trhu už více než dost. Našim cílem rozhodně není propagovat nadměrnou konzumaci tvrdého alkoholu, na druhou stranu, se ale člověk při různých příležitostech (a že je pořád co slavit) stejně popíjení nevyhne. Takže když už slavit a dopřávat si, tak pak jedině kvalitní, čistý, pravý 100% ovocný destilát. Zrovna tak jako to které víno se doporučuje k určitému jídlu,  tak i naše destiláty se výborně snoubí s různými pokrmy.  Protože používáme kvalitní a vyzrálé ovoce přenáší se při vypálení jeho skvělá chuť i do destilátu. Pokud pak následně skloubíte náš destilát a vhodným jídlem, vychutnáte si ho dvojnásobně. Byla by chyba degradovat pálenku pouze na „panáka na zahřátí“. Snažíme se představit ovocnou pálenku jako moderní destilát plný chuti a různorodosti.  Různorodosti v druzích ovoce,  různorodosti v ročnících i v terroir. A proto je vyrábíme kvalitně a tradičně, ale představujeme moderně.

Naše motto říká: Časy se mění, to dobré zůstává.

077

Jak ovocné destiláty vyrábíme a z čeho?    

Při výrobě se snažíme kombinovat staré osvědčené postupy s poměrně velkým podílem ruční práce (pěstování a sběr ovoce, zakládání a vedení kvasů) a využívání nejmodernější technologie pro samotnou destilaci. Vše začíná v našich ekologických sadech, kde bez použití postřiků a chemie celoročně pečujeme o zhruba 20 hektarů slivoní, hrušní a jabloní. Na podzim probíhá ruční sklizeň ovoce do přepravních boxů, které po naplnění převážíme do areálu lihovaru. Zde na dvoře ovoce umýváme, důkladně probíráme (do kvasu nepatří nahnilé a plesnivé ovoce, mechanicky poškozené plody nevadí) a dle druhu pak drtíme či rozmělňujeme. Kvas zakládáme do 1000 litrových kontejnerů, přidáváme ušlechtilé kvasinky a enzymy (pro kvalitnější prokvašení). Kontejnery opatříme kvasnými zátkami a přemístíme do klimatizované kvasírny, kde jsou uloženy 8-10 týdnů. Po celou tuto dobu kvasy kontrolujeme a přeměřujeme. Destilujeme v 600 litrovém kotli se zesilovacími patry, deflegmátorem a katalyzátorem. Při destilaci oddělujeme úkapy (při začátku destilace) a dokapy (na konci destilace), které obsahují kvalitativně nežádoucí látky. Tyto části jímáme do speciálních nerezových zásobníků, které následně pod celním dohledem likvidujeme. To co nám zůstává, je kvalitní ovocný destilát, který dále zpracováváme.

Co se ještě děje než pálenka může vyrazit k vám?

Lihovitost vypáleného destilátu závisí zejména na druhu a cukernatosti zpracovávaného ovoce, na typu destilačního zařízení a na technice pálení. Lihovitost našich destilátů se po vypálení pohybuje mezi 68 a 75%. Ještě při této síle je pročistíme ultrazvukem, necháme vyvětrat a uskladníme v nerezových tancích, kde zrají po dobu 6 až 12 měsíců. Během této doby v destilátu probíhají fyzikální a chemické pochody a ustálí se chuť a vůně. Takto vyzrálé destiláty ředíme demineralizovanou vodou, kterou si sami připravujeme, na výsledných 50% nebo 48% (dle druhu ovoce). Naředěné destiláty necháme ještě den až dva uležet a pak je stáčíme do lahví, etiketujeme a kolkujeme. Posledním krokem je už jen balení lahví do kartonů různých velikostí dle počtu objednaných lahví a expedice zákazníkovi. Zbývá už jen popřát dobrou chuť a připomenout, že destiláty se mají konzumovat při pokojové teplotě, optimálně 20 oC, skladovat pak nejlépe v tmavých lahvích v chladné místnosti.

Napsat komentář

  • Do košíku Porovnat produkt Přidat mezi oblíbené
  • Do košíku Porovnat produkt Přidat mezi oblíbené
  • Do košíku Porovnat produkt Přidat mezi oblíbené