Ovoce na pálení

18_sad_lhota

Je mnoho druhů ovoce, ze kterého se dá vypálit pálenka. Ať už jsou to klasické švestky a jablka nebo méně tradiční rybíz a maliny. Pokud je ovoce kvalitní a přípravě kvasu se věnuje náležitá péče, bývá výsledek odměnou. V současnosti je na trhu obrovský sortiment odrůd jednotlivých druhů, ale ne všechny jsou vhodné na pálení. U slivoní se nejčastěji hodnotí pouze cukernatost a opomíjí se rovnoměrné dozrávání plodů a šťavnatost dužiny. Pokud totiž plody dozrávají postupně máte náhle v kvasu i značné množství nevyzrálých plodů. Pokud budete do kvasu dva týdny přidávat a přidávat nové plody, rozhodně to nepřidá jeho kvalitě. Pokud má švestka pevnou, ale sušší dužinu je skvělá do knedlíků nebo kompotu, protože se nerozvaří. Bohužel, ale také neudělá kvalitní šťavnatou břečku v kvasu. Prototypem kvalitní švestky do kvasu byla Domácí velkoplodá. Vynikla křížením různých pravých švestek, rostoucích na našem území, již ve středověku. Stromy mají středně silný růst, koruny jsou rozkladité. Kvetou později a jsou odolné vůči pozdním jarním mrazíkům. Rodí pravidelně a často velmi hojně. Méně trpí moniliovým úžehem a nebývají často napadány pilatkou a obalečem. Bohužel je silně citlivá vůči šarce. Vzhledem k silnému rozšíření šarky nemá v současné době téměř smysl ji vysazovat.

09_sad_mlynJednou z nejpopulárnějších odrůd jabloní je Jadernička moravská. Vznikla jako semenáč neznámého původu a data, odedávna pěstovaná hlavně na Moravě a Slezsku. Plody jsou středně velké, tvaru kuželovitého nebo i oválně kulatého, barvy žluté na sluneční straně s načervenalým líčkem. Chuť je velmi šťavnatá, sladce navinulá, příjemně kořenitá , velmi dobrá. Výborně hodí na přímý konzum, výrobu moštů, vín, pálenky, povidel, sušení i pro skladování.  Velmi nenáročná, vhodná téměř do všech oblastí, snese i vyšší polohy. Žádá vlhkou, vazkou půdu, je velmi odolná vůči mrazům.  Stromy rostou bujně, zdravě a vytváří velké, široké koruny.